2017. február 20. Fb Sharing

Idén már több millió magánszemélynek az adóhatóság készíti el a személyijövedelemadó-bevallását. Az eddigi tapasztalat azonban az, hogy azok közül, akik nem maguk készítik a bevallásukat, jóval kevesebben rendelkeznek adójuk 1+1 százalékának felajánlásáról valamelyik civil szervezetnek, illetve egyháznak. Az adókulcsok csökkenése már érintette a felajánlott összeg nagyságát az elmúlt években, és bár a gazdaság kilábalása a válságból ezt tavalyra úgy-ahogy kompenzálta, most újra aggódnak a kedvezményezett nonprofit szervezetek. 

A teljes cikk az origo.hu-n

Idén már a magánszemélyek nagy részének a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el a személyijövedelemadó-bevallását a munkáltatók vagy kifizetők adatai alapján. Ezt nem kell külön kérvényezni. Kivételt jelentenek az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek – nekik maguknak kell elkészíteniük a bevallást –, továbbá azok, akik január végéig kérték, hogy a munkáltatójuk állapítsa meg a jövedelemadójukat. 

Bár még pontosan nem lehet tudni, hogy összesen hány adóbevallást kell a NAV-nak elkészítenie, de nagyjából 4 millió bérből és fizetésből élő érintett. 

Akinek van ügyfélkapuja, az elektronikusan férhet hozzá a bevallási tervezethez, aki viszont nem regisztrált az ügyfélkapun, március 15-ig kérheti az adóhatóságtól a tervezet postázását SMS-ben, e-mailben, űrlapon vagy levélben. 

A tudatosság fontos

Az e-szja új rendszere úgy működik, hogy ha az adózó nem módosít a NAV által elkészített bevallástervezeten, vagy nem nyújt be saját maga által készített adóbevallást május 22-ig, akkor a NAV tervezete automatikusan hivatalos adóbevallássá válik.  

A NAV januárban ügyfélkapun vagy levélben küldött tájékoztatók mellékleteként mindenkinek elküldte az 1+1 százalék felajánlásához szükséges nyomtatványt, amit a bevallástól függetlenül külön is be lehet adni. Az ügyfélkapun keresztül a bevallási tervezettel együtt is kap egy jelzést mindenki az 1+1 százalék felajánlásának lehetőségéről. A NAV honlapján elérhető nyomtatványkitöltő Java-program továbbra is működik: ezzel a teljes adóbevallás (16SZJA nyomtatvány) idén is kitölthető, és a program továbbra is figyelmezteti az adózót, ha megfeledkezik az 1+1%-ról. 

Ennek ellenére a nem nyilatkozók relatív többsége, 14,6 százaléka azért nem ajánlja föl egyetlen civil szervezetnek és/vagy egyháznak sem az adója egy százalékát, mert elfelejti, további 8,6, illetve 5,3 százalék azért nem, mert vagy más készíti helyette a bevallását, vagy nem is tud róla, hogy nyilatkozhat erről – ezt állapította meg a civil kommunikációval foglalkozó Human Dialog tavalyi kutatása.

Ugyancsak ebből a kutatásból derül ki az is, hogy azok közül, akiknek kérésre már tavaly is a NAV készítette el az adóbevallást, csak minden negyedik ember (23%) rendelkezett az adója egy-egy százalékáról. 

Ugyanakkor azok közül, akik maguk készítették az adóbevallásukat, csak minden negyedik adózó nem ajánlotta föl az egy százalékot (78% rendelkezett róla). 

Két éve újra növekszik a felajánlott összeg

Mindezek ismeretében lehet alapja a civil szervezetek aggodalmának, hogy megint csökkenni fog a felajánlott egy százalékok összege. 1997 óta, amióta rendelkezni lehet a szja egy százalékáról, folyamatosan nőtt az összeg, mígnem a gazdasági válság hatására 2009-től csökkenés kezdődött. A csökkenő tendenciát erősítette, hogy 2011-ben megszűnt az szja felső adókulcsa, és egységesen 16 százalékos lett az adó, ami természetesen csökkentette a felajánlható adótömeget is. Tavaly azonban annak ellenére, hogy a 16 százalékos adókulcs is lecsökkent egy százalékponttal, nőtt az szja-ból felajánlott egy százalékok összege. 

Csak a civil szervezetek számára felajánlott összeg 8,4 milliárd forint volt, 2011 óta először haladta meg a nyolcmilliárdot. 

Mivel a felajánlók száma az elmúlt két évben nem változott lényegesen, a keresetek növekedése, így a nominálisan több befizetett adó tudta ellensúlyozni tavaly az adókulcs egy százalékpontos csökkenését a felajánlott 1+1 százalékok összegében. Az elmúlt 20 évben azonban, ha kis lépésekben is, de közel duplájára nőtt azoknak a száma, akik rendelkeznek adójuk egy százalékáról. Tavaly az adózó magánszemélyeknek már majdnem fele ajánlotta fel legalább egyik egy százalékát valamelyik szervezetnek vagy egyháznak, ami európai viszonylatban is jó arány. 

...

Olvassa el a teljes cikket az Origo oldalán!