2018. október 5. Fb Sharing

A több hónapos felkészülési időszakban tett vállalásaink, valamint az irodai életünk környezettudatos szempontok szerinti átalakítása meghozta az eredményét: sikerrel zárult a szeptemberi audit, a Human Dialog Tóth Lőrinc utcai irodája kiérdemelte a Zöld Iroda Munkahely minősítést.

Energiahatékonyság, újrahasznosítás, környezetbarát megoldások a beszerzések területén vagy akár ergonómiai szempontok érvényesülése az irodánk kialakításában - ezeken a területeken kellett erőfeszítéseket tennünk, hogy a Követ Egyesület komplex szempontrendszer szerinti objektív értékelése alapján csatlakozhassunk a Zöld Irodák exkluzív klubjához.

A munkatársak bevonásával készült előzetes önértékelő teszt bíztató kezdetet jelentett: számos területen, mint újrahasznosítás, vízfogyasztás vagy szelektív hulladékgyűjtés, évek óta jó úton jártunk. A Követ irodai ökotérképezése és a jelentésük alapján ugyanakkor több ponton még fejlesztésre szorult az irodahasználat: a javaslatok között szerepelt az irodai áramfogyasztás energiahatékonyságának, a levegő frissen tartásának újragondolása és a tisztítószerek környezetbarát termékekre való lecserélése is.

Az akcióterv megvalósítása során a következő változtatások történtek:

- energiatakarékos LED fényforrások használata

- kapcsolható elosztók alkalmazása

- energiamérő alkalmazása, energiafogyasztás ellenőrzése

- perlátorok felszerelése a csapokra

- környezetbarát tisztítószerekre és higiéniás papírra való áttérés

- szelektív hulladékgyűjtés még tudatosabb működtetése, az irodahelységekben csak papírgyűjtés

- PET palackok „kiiktatása”, azaz áttérés csapvízre (vízszűrő és szódagép használata)

- újrahasznosítható irodaszerek beszerzése

- még több növény az irodában

- rendszeres érzékenyítő programok, szemléletformálás a meglévő és az új munkatársak körében egyaránt

 

A minősítés két évre szól, azon vagyunk, hogy 2020-ban újra megszerezzük majd és természetesen mindig akad tere a további fejlődésnek, a környezettudatos szemlélet érvényesítésének.