2018. április 10. Fb Sharing

Az ország egyik legnagyobb segélyszervezeteként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felkarolja az elesetteket, országos hálózatuk által rengeteg rászorulóhoz elérnek. Karácsonykor a céljuk az volt, hogy az adományozóikat is minél hatékonyabban elérhessék, és minél szélesebb körű támogatói bázist építsenek ki.

„Az ünnep a hétköznapokban készül”

A karácsonyi adománygyűjtő akciót a Human Dialog csapatával együtt álmodták meg: a küldemény egy megszemélyesített, kétoldalas levél és egy karácsonyi képeslap mellett borítékból, egy ajándékkuponból és egy csekkből állt.

A kreatív anyag fő üzenete – „Az ünnep a hétköznapokban készül” – azt közvetítette a megszólítottak felé, hogy az ünnepi jótékonykodás mellett a szürke hétköznapokban is fontos az elesettekre és az adományozásra gondolni.

A támogatókat elérni és megszólítani

Az akció másik kulcseleme a címzettek listája volt. A Human Dialoggal 2015 óta épített adományozói bázis mellett más csatornákon is elértek adományozásra nyitott személyeket. Például akadt, aki a Nők Lapjában vagy az Új ember keresztény lapban megjelenő támogatási felhívásra reagált adománnyal, és így került be a karácsonyi akció címzettjei közé. Volt, aki a személyi jövedelemadója 1%-át ajánlotta fel a máltaiaknak, és volt olyan, aki a szervezetnek még régebben adományozott. Minden levélben megszemélyesítés mellett az is személyre szabottan megjelent, hogy a megszólított milyen módon támogatta korábban a Szeretetszolgálatot.

Az eredmény minden várakozást felülmúlt

A karácsonyi postai küldeményre rengeteg adomány érkezett, a címzettek majdnem harmada adományozott, ami az adománygyűjtő akciók között rendkívül jó eredmény, és a közel ötszörös megtérülés is szinte példa nélküli. A legtöbb megszólított csoport rendkívül jó százalékkal adományozott, egyedül a régen adományozók és az 1% felajánlók mutattak jóval alacsonyabb hajlandóságot.

Érdemes megfontolni az akció tanulságait, és minél több helyen megszólítani az arra nyitottakat az adományozásra, és utána újra kérni tőlük minél személyesebb megszólítással.