2017. szeptember 21. Fb Sharing

Az ARC kiállítás a vizualitás fellegvára: képi poénok, megdöbbentő grafikák, legtöbbször szavak nélküli humor. Ahogy ma már kommunikációnk is nagyban eltolódott a vizualitás irányába, hangulatjelekkel, gifekkel, matricákkal írjuk le aktuális érzelmi állapotunkat vagy reagálunk egy-egy kommentre.

A külvilágból származó információk közel 80%-át látásunk révén szerezzük. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) célja, hogy a látásukat részben vagy teljesen elvesztett személyek ezekhez az információkhoz is hozzáférhessenek. A világot – amennyire lehet – számukra is érthetővé és élvezhetővé kell tenni. Akárcsak a művészeti alkotásokat is.

A Human Dialog és az MVGYOSZ közös munkája nem ma kezdődött: már 2009 óta vagyunk társak a forrásteremtésben. Az ARC kiállításon pedig a második évben indultunk közösen, tavaly Falmászás című munkánkat állították ki az Ötvenhatosok terén.

Egy vak kiállítás képei: plakátunk elérte célját, sokan elidőznek előtte, olvasnak, képzelnek, kicsit megismerik azokat a kihívásokat, amelyekkel egy vak ember találkozik.

Az idei pályaművünk címe: Egy vak kiállítás képei. A múzeumi falat idéző háttéren, díszes keretekben éjfekete a vászon. Csak sejthetjük, hogy értékes műalkotások vannak alatta. A múzeumok audio guide-jára emlékeztető módon jeleztük, hogy mely festményhez mely leírás tartozik. Ezeket a leírásokat elolvasva megelevenedhet az ember előtt egy-egy világhírű festmény. A leírásokat Erhardt Péter, az MVGYOSZ munkatársa készítette, aki látássérült édesanyja mellett már gyermekként nagy rutint szerzett a látható világ elmesélésében, azóta pedig professzionális narrátorrá vált. A plakát grafikáját pedig Csobod Luca készítette.

 

A díjátadó után: Mécs Anna, a Human Dialog kreatív vezetője, Angyal Gábor, az MVGYOSZ szakmai vezetője, Miha Tamás, a Human Dialog ügyvezetője és Radar, Gábor vakvezető kutyája.

Plakátunk célja, hogy egy izgalmas játékra hívjuk az ARC-ra látogatókat: tapasztalják meg, milyen fantáziát próbáló, gyönyörködtető, de közben kihívásokkal teli egy leírás alapján elképzelni egy összetett műalkotást. És milyen nehéz pár szóban átadni azt, amit egy zseniális festmény szavak nélkül mond el.