2019. február 12. Fb Sharing

A sikeres civil fundraising-kampányhoz legalább két dolog biztosan kell. Egy hasznos és jó munkát végző szervezet és egy olyan hiteles történet, amely képes ezt a munkát jól példázni. Könnyű feladatnak tűnik – de nem mindig az.     

A tavalyi év egyik legemlékezetesebb adománygyűjtő mailing akciója lett számunkra az a kampány, amelyet a Gyermekgyógyítóknak készítettünk.

A szervezet az ország 8 gyermekonkológiai centrumát fogja össze (hivatalos nevük: Magyar Gyermekonkológiai Hálózat – Magyar Gyermekonkológusok és Gyermekhematológusok Társasága). Ám miközben ténylegesen a rákgyógyításban vesznek részt, és szakmaiságuknak köszönhetően, 80%-os gyógyulási arányt érnek el, nem állítható, hogy a közvélemény és az adományozók számára az ő nevük az első, amely a téma kapcsán felmerül.

A feladat

Olyan kampányt szerettünk volna tervezni, amely ráerősít arra, ami a Gyemekgyógyítók legnagyobb értéke: személyre szabott, sikerre vezető gyógymódok és a betegeikkel, a betegek családjával kialakított, támogató emberi kapcsolat.

Érzékeny területről van szó. Úgy kell megszólalni, hogy tiszteletben tartsuk a terápiás folyamat szempontjait, a szereplők személyiségi jogait, orvos-szakmailag pontosak legyünk, miközben egy emberi történetet mutatunk fel. A fundraising-célt szem előtt tartva, tömören, közérthetően.

 

 

A megoldás

A hétéves Klaudiát a közösségi médiából jó néhányan ismerhették már. A súlyos, daganatos betegséggel küzdő kislány imádott süteményt sütni, nagy vágya volt, hogy egyszer majd cukrász lehessen. A neten sokan megszerették: tortákat és bátorító üzeneteket küldtek neki. Bennünket is megérintett Klaudia élni akarása. Nem mondhattuk, hogy gyógyult – hiszen a terápiás folyamat még zajlott –, de azt igen, hogy nagyon jó úton van a teljes gyógyulás felé, újra jár iskolába, mint a többiek. Megmutathattuk, honnan indult és hol tart most. Mit jelentett neki az orvosok, a család, valamint közösségi médiából ismeretlenül jelentkezők támogatása. És azt is, hogy ő mit adott a környezetének. Egyik orvosa úgy fogalmazott: „Az igazán szép történetek a méltóság történetei. Amikor a gyerek tartja a lelket a családban.”

Úgy érezzük, sikerült megtartanunk az arányokat: nem túlhangsúlyozni a történet drámaiságát, de nem is hallgatni el a nehézségeket. A személyes történet mellé helyezett szakmai adatok, a szervezetet bemutató részletek pedig rámutattak arra, hogy a sokszor negatívan megítélt hazai egészségügy egyes területeken világszínvonalúan képes teljesíteni – köszönhetően a benne dolgozóknak. 

Az eredmény

Ajándékként Klaudia egyik kedvenc süteményének receptjét is a borítékba tettük – karácsony közeledtével ez a hókifli volt –, és a statisztikák azt mutatták, a kampány elérte célját. Kimagasló válaszadási arányt ért el, a megszólítottak közel 23%-a adományozott. Közel háromszoros volt a kampány megtérülési aránya, amivel szintén elégedettek lehettünk.

Az offline kampány az online közösségi médiához is kapcsolódott, és felrajzolta azt a narratív szálat, amelyet a szervezettel való közös munka során követhetünk: hiteles történetekkel példázni egy, a társadalom szempontjából nagyon fontos munkát végző szervezet tevékenységét.  

Bár a szervezettel csak tavaly indult útjára az együttműködésünk, a sikeres DM kampányoknak köszönhetően jól haladnak a nagyszámú és stabil támogatói bázis elérése felé.