2019. október 28. Fb Sharing

Az nem újdonság, hogy amióta a NAV készíti az adóbevallásokat, kevesebb figyelem jut a civilek adórészére. Az 1% adófelajánlás több mint 20 éves történetében a felajánlási hajlandóság folyamatosan emelkedett, egészen az ESZJA rendszer 3 évvel ezelőtti bevezetéséig.

A 2017-ben indult csökkenő trend sajnos folytatódott az idén is: 1,69 millióan foglalkoztak az 1%-kal, ez 100 ezer fővel kevesebb a 2018-as értéknél. A civil 1%-ról rendelkezők táborának 5,5%-os fogyatkozását azonban bőven ellensúlyozta az átlagos felajánlási érték 12%-os növekedése, egy rendelkezés ugyanis az idén már 5200 Ft-ot ért. A végeredmény 8,8 milliárd forintnyi szja 1% felajánlás, ami csaknem fél milliárddal múlja felül az előző évi összeget.

A bevétel tehát megugrott, mégis, az MFA szakértőinek értékelése szerint az igazi siker mércéje az 1%-ért kampányoló civilszervezetek számára ebben a helyzetben az lehet, ha bővül a javukra rendelkező adófizetők száma. Az október 10-i workshopon konkrét kampányok kielemzésével kaptak a gyakorlatba is átültethető tanácsokat a résztvevők.