2017. május 4. Fb Sharing

Idén az adózók többsége, mintegy 3,8 millió magánszemély részére az adóhatóság készíti el az szja-bevallás tervezetét. Ezek a bevallások mintegy 12 milliárd forintnyi civil szja 1%-ot érnek, ami azonban a rendelkezések tömeges elmaradása esetén az államkasszában marad. A potenciális 1% felajánlók mozgósítása céljából sietett a civilek segítségére a NAV Észak-budapesti és Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága valamint a Magyar Fundraising Akadémia közös fóruma április 26-án - ad hírt az eseményről a gazdasagiportal.hu.

Száz főt meghaladó érdeklődő tömeg vett részt a szerdai fórumon, melynek dedikált célja volt felkészíteni a civilszervezeteket az szja 1% kampányszezon hajrájára. Az szja 1% felajánlás 20 éves történetében mindeddig töretlen tendencia a felajánlással élő adófizetők arányának kismértékű, de folytonos növekedése évről évre. A 2017-ben elindított új e-szja rendszerrel a bevallástervezet-készítés roppant kényelmes, ám ennek ára lehet az, hogy az adófizetők a civileknek szánt 1%-ra nem fordítanak ezentúl figyelmet. 

 

Az észak-pesti NAV előadótermében tartott civil rendezvényen Varga-Biller Katalin adóügyi igazgatóhelyettes az új rendszer eddigi tapasztalatait és számtalan praktikus tanácsot osztott meg a civil hallgatósággal. Az 1%-os pénzek utólagos elszámolásának feltételeiről Dr. Komáromi Zsolt főosztályvezető tartott előadást, felhívva a figyelmet az eljárás buktatóira és a tipikus hibákra. 

 

 

Az adófizetők döntési hátterének, az 1%-ról történő rendelkezés mozgatórugóinak megértéséhez adott támpontokat a Human Dialog és az Emocionális Marketing 2016-os reprezentatív 1% motivációs kutatásának ismertetése. A felajánlással nem élők a felmérés következtetései szerint elsősorban informatív, edukatív kampányokkal lennének meggyőzhetők. Az 1%-ukról rendelkezők többsége tipikusan hű marad a kiválasztott civilszervezethez, akár éveken át ugyanannak juttatva adóforintjait.

Olvassa el a teljes cikket a gazdasagiportal.hu oldalon!